Стевията  е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в естествен вид

...
Стевията  е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в естествен вид
Коментари Харесай

Стевията забавя стареенето

Стевията  е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в натурален тип в североизточен Парагвай и прилежащите области на Бразилия. Местните индиански племена - гуарани употребяват листата на стевия като подсладител.

Сладостта <210> се дължи на съдържащите се в нея сладки субстанции наричани общо стевиозиди (в чист тип те са към 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини - А, С, В1, В2, Р, F, РР, каротин; флавоноиди - рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.; микроелементи - калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и други

Стевията оказва общо тонизиращо деяние, възвръща силите след нервно и физическо безсилие и понижава процесите на стареене. Тя е незаменимо средство за болните от сърдечно-съдови болести и захарен диабет, т.к. стевиозидите подтикват секрецията на инсулина. Многобройни проучвания потвърждават, че при постоянно потребление на стевия се понижава наличието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, усъвършенства се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се възстановява кръвното налягане.Стевиозидите въздействат позитивно върху активността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно чревния тракт и го защищават при банкет на антисептични медикаменти. Стевиозидите са извънредно сладки и не съдържат калории. Устойчиви са на висока температура и не ферментират. За разлика от синтетичните подсладители и захарта те освен не вредят на зъбите и венците, само че ги защищават от кариеси, парадонтоза и разрушение на зъбния гланц, както и не провокират апетит за въглехидрати.

Тази билка  притежава и антимикробно и противогъбично деяние, способства за извеждане на шлаките и солите на тежките метали от организма, подкрепя нормализирането на обмяната на веществата, заради което е подобаваща за включване в диети за намаляване.Поради високото наличие на макро- и микроелементи, витамини и голям брой други биологично дейни субстанции, тя се предлага за нашарване на хранителния режим на хора с еднакво хранене, приемащи незадоволително пресни плодове и зеленчуци и хранещи се най-вече с термично обработени артикули. Стевията е безусловно безвредна. Изследванията потвърждават неналичието на токсичност и мутагенност на съставените елементи, съдържащи се в нея. Тя може да се употребява ежедневно като сурогат на захарта, като подсладител, който за разлика от другите подсладители е освен безопасен, само че иЗключително потребен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР